Vaksinering av RUSS 2018

Skolehelsetjenesten ved Frogn vgs ønsker å tilby vaksinering av russ mot smittsom hjernehinnebetennelse.

Skolehelsetjenesten ved Frogn vg skole ønsker å tilby vaksinering av russ mot smittsom hjernehinnebetennelse: Vaksinasjonen vil bli gjennomført i januar 2018.

Dere må selv betale vaksinen, kr 400. Dette betales på vipps ved påmelding i administrasjonen innen fredag 8 desember 2017.

En kombinasjon av tett samvær med andre, festing og lite søvn gjør at ungdom som deltar i russefeiring kan være mer mottaklige for smitte med meningokokkbakterien/smittsom hjernehinnebetennelse enn ellers og ha større risiko for å utvikle alvorlig sykdom.

Folkehelseinstituttet anbefaler at ungdom som skal delta i russefeiring til våren å vaksinere seg med meningokokk A+C+W135+Y-konjugatvaksine (Nimenrix®).Selv om vaksinen ikke dekker alle typer av meningokokkvaksinen kan den hindre en stor andel av meningitttilfeller som kan oppstå ved russefeiring. Etter vaksinering tar det omtrent to uker før vaksinen gir beskyttelse og den varer i fem år.

Forekomsten er for tiden lav i Norge. De siste fem årene har det årlig vært meldt om mellom 2 og 7 tilfeller hos ungdom i alderen 16-19 år.

Risikoen for å utvikle meningokokksykdom kan reduseres ved å følge disse rådene:

  • Ta deg tid til å sove ut. Kroppen trenger å få hvile, det styrker motstandskraften.
  • Ikke rop og skrik så mye at du blir hes og halsen sår. Dette gjør slimhinnene mer mottakelig for infeksjoner.
  • Unngå å drikke av samme flaske/boks/glass som andre.
  • Kyss bare kjæresten din.
  • Ikke del sigarett med andre. 
  • Unngå for mye alkohol. Når du er beruset vil dømmekraften din reduseres, og symptomer på meningokokksykdom kan forveksles med tegn på for mye alkohol.
  • Skaff lege dersom du tror vennene dine kan være syke. Ta ansvar for hverandre dersom noen er syke og har feber.