Eksport av solcellepaneler til Olympiastadion

Elevene i Økonomi og ledelse har gjennomført et interaktivt spill om en kjempe eksportordre av solcellepaneler til Olympiastadion i San Fransisco. Det hele skjedde i Næringslivets Hus i Oslo hvor Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) holder til.

Saken er at bedriften Gundersen & Sønn AS er ledende i verden på solcelleteknologi. De holder til i utkantkommunen Yppestad og har fått en eksportordre som er så stor at bedriften må utvide. Det skal ansettes nye mennesker. Infrastrukturen i bygda er svak og forbedringer må til dersom bedriften skal bli værende. Det offentlige må trå til. Ledelsen og de ansatte må utvikle seg og mestre større oppgaver.

Hva kan motivere de ansatte? Er det bare lønn, eller finnes det flere muligheter? Når skattene øker, kan man bare glemme lønnsøkninger eller finnes det fortsatt måter ledelse og ansatte kan samarbeide om høyere lønn? Og når inntektene og overskuddet kommer, hvordan bør da bedriften gi tilbake til lokalsamfunnet, eierne og medarbeiderne?

Det var mange spørsmål å løse og det hele skjer i et høyt tempo med to dataskjermer per lag hvor instruksjoner, mailer, telefoner og intervjuer skal styres. Profesjonelle skuespillere innehar de forskjellige rollene som dukker opp på dataskjermene.

Elevene viste stor innsats og til og med godt humør i konkurransen. Det konkurreres om poeng og det ene laget vant og ble belønnet med ære, stolthet og verdens største sjokoladegullmedalje!