På vei til NM for ungdomsbedrifter

29.- 30. april avholdes årets NM for ungdomsbedrifter. Elever fra Knekk Koden UB og Hook Up UB kjemper om å vinne gjeve priser. Vinner de? Det får dere vite fredag 1.mai.

For elever og lærere som jobber med ungdomsbedrift er vi inne i siste fase av arbeidet, nemlig NM. Fra Frogn videregående er det to bedrifter som er representert.  Elevene har gjennom hele skoleåret jobbet hardt og målrettet og på Fylkesmesterskapet i mars fikk de lønn for arbeidet. Da kapret de, i hard konkurranse med 180 andre bedrifter, billett til NM. Nåløyet for å vinne på Fylkesmessen er trangt og mange ønsker å få NM billett, men Knekk Koden Ub og Hook Up Ub klarte det. Når det er sagt så leverte bedriftene fra Frogn en formidabel suksess med hele 11 priser av i alt 48, hvorav 6 1.premier!

Ungdomsbedrift gjennomføres i fagene Entreprenørskap på vg2 og vg3 samt på Service og Samferdsel. Det å jobbe med ungdomsbedrift er ofte krevende og lærerikt. Ikke bare lærer du å starte opp en bedrift og drifte den, men mye av læringen handler om å kunne samarbeide, utvikle og klare å fullføre prosesser i et team. Det er ikke alltid lett, men denne metoden bidrar til verdifull læring gjennom disse prosesser. Noen av erfaringene til elevene er at det er tøft, gøy, selvstendig, hardt, engasjerende, lærerikt, mye jobb, sosialt, spennende med MYE JOBB.

Knekk Koden UB er 6 engasjerte elever fra Entreprenørskap og bedriftsutvikling 2. De er nå russ, men gleder seg til å starte russefeiringen med deltagelse på NM. Gjennom dette skoleåret har de jobbet målrettet for å bidra til at matteundervisning for elever som har mistet motivasjon og forståelse igjen skal bli gøy og ikke minst meste. De har til og med vært på God Morgen Norge sammen med en kunde og fortalt om konseptet. Individuelle kurs har blitt en suksess. De konkurrerer om beste markedsføring, beste verdiskapningspotensiale, beste sosiale entreprenørskap og beste IA (inkluderende arbeidsliv) på NM.

Knekk Koden Ub har gjennom ulike markedskanaler fått en bred oppmerksomhet. Amta har fulgt bedriften en rekke ganger og omtalen har ført til flere kunder. Aktiviteten på Facebook siden og ikke minst God Morgen Norge på TV2 viser at bedriften jobber med bred kommunikasjon mot målgruppen.

Mange bedrifter opplever ulike problemer og noen også konflikter. Det er derfor stort fokus på IA arbeid i alle UB’r. IA handler om tiltak og planer for å skape et godt arbeidsmiljø, godt samarbeid og gode arbeidsforhold. Knekk Koden Ub fikk etter noen måneder litt knirk i maskineriet. De følte de manglet kompetanse på ulike felt, at noen hadde stillinger hvor kompetansen manglet. Etter en GAP-analyse ansatte de ytterligere en elev samt endret på stillingsinnhold i flere stillinger. Dette gjorde at dynamikken i bedriften utviklet seg ytterligere og samholdet ble ennå bedre.

Bedriften Hook Up UB består av 5 elever fra Entreprenørskap og bedriftsutvikling 1. De har utviklet og produsert produktet Hook Up, som enkelt organiserer klesskapet ved å henge kleshengerne vertikalt i klesskapet etter kundens egne behov. Hook Up består av to ringer i metall som enkelt hektes i hverandre som et bindeledd mellom kleshengerne. Dette er en smart og innovativ løsning for alle med plassproblemer i klesskapet. Ungdomsbedriften ansatte har et stort engasjement for produktet. Gjennom året har de designet og fått produsert sin innovasjon. De har jobbet tett mot både forbruker- og bedriftsmarkedet og oppnådd et salg på hele 5200 kr. Disse jentene er nå klare for å kjempe om den gjeve prisen Beste verdiskapningspotensiale.