Biologene på bjørnetur!

Første uken i september reiste alle biologielevene fra Frogn vgs til Noppikoski (litt nord for Orsa) i Sverige. Her ligger ett av verdens største forskningsprosjekter på store rovdyr (Det skandinaviske bjørneprosjektet). Vi var så heldige å få lære mer om forskningen til dette prosjektet med guider fra «Björn och Vildmark».

Bjørnen er et spesielt dyr å studere. Den sover i hi i ca 6 måneder av året. I løpet av disse 6 måneder i hi går ikke bjørnen på do, den mister ikke benmasse og mister svært liten muskelmasse,  og den får heller ikke blodpropp. Et menneske ville dødd av å ikke å gå på do i løpet av relativt kort tid, og ville ikke kunnet gå etter å ha ligget stille i 6 måneder (muskel- og benmasse ville blitt redusert). Dette gjør bjørnen til et fantastisk studieobjekt også medisinsk sett. I dag er bidrar denne forskningen blant annet til å redde mange liv gjennom blodproppsmedisiner som inneholder stoffer opprinnelig funnet i bjørnens blod. Kanskje har bjørnen også svaret på hva vi trenger for å ikke miste muskel- og benmasse når vi er i verdensrommet?

Vi lærte også at de fleste uhell med bjørner skjer når man går med våpen eller løs hund i skogen. Vi følte oss derfor veldig trygge i skogen hvor det til daglig vandrer ca 500 bjørner i nærheten. I hele Sverige er det ca 2800 bjørner.

I tillegg fikk vi være med ut å se ferske bjørnehi fra forrige vinter, ødelagte maurtuer, rivemerker i trær etter bjørnunger som har øvd seg på å klatre i trær, og peiling av bjørn med radiotelemetri.

Hele turen ble avsluttet i Orsa Rovdjurspark hvor vi fikk se ulike bjørner, samt andre rovdyr fra den nordlige hemisfæren – levende selvfølgelig.