UEAT

Bør vi boikotte palmeolje?

Tirsdag 22. mai fikk Vitenparken Campus Ås besøk av VG1-elever fra Frogn videregående skole. Elevene deltar på den årlige ungdomskonferansen UEAT som handler om mat, miljø og bærekraft. Årets hovedtema er palmeolje. Palmeolje er et kontroversielt tema der næringslivet har tatt grep og fjernet produktet som ingrediens etter press fra forbrukere. Produksjon av palmeolje gir arbeidsplasser til store befolkninger i land som Indonesia og Malaysia. Det komplekse temaet er derfor perfekt utgangspunkt for å motivere videregående elever til å forstå bærekraftig utvikling, der både helse, miljø og sosiale aspekter er viktig. 

Skal vi boikotte eller beholde palmeoljen? Skader oljen helsen vår? Og hva med arbeidsplassene til ansatte i palmeoljeindustrien? Til å svare på spørsmålene fikk elevene høre forskere, næringslivsaktører og samfunnsdebattanter, både fra Orkla, Eurofins, CICERO, Margit Vea, NHO mat og drikke og Norges miljø og biovitenskapelige universitet.  

UEAT ble startet i 2015, og er et tverrfaglig samarbeidsprosjekt om bærekraftig matproduksjon og forbruk mellom Frogn videregående skole, Ås videregående skole og Vitenparken Campus Ås. Målet med samarbeidet er å bevisstgjøre, samt motivere skoleelever til å bli mer opptatt av nasjonale og internasjonale utfordringer knyttet til verdens matproduksjon og matforbruk. I stedet for å se hindringer, skal elevene se muligheter gjennom faglig kunnskap og kreativitet. Elevene skal nå lage en film eller podcast der de debatterer problemstillingen "bør vi boikotte palmeolje". 3 vinnere skal kåres på Frogn, som møter finalister fra Ås VGS i en finale 11. juni.